Dilediğin gibi Yazmakta Özgürsün!

Tarih: 2020-04-25 23:13:48
Ekşi Maya (Rustik ) Ekmek nasıl yapılır?

Tarih: 2020-04-25 23:17:41

Teşekkür ederiz güzel tarif gerçekten


Like: 2

Dislike: 0




Tarih: 2020-05-11 14:39:08

Şerife Aksoyun de dediği gibi eminim herkesin hafızasında o sıcacık ekmek ve tereyağ ile ilgili bir hatıra vardır.Buğday her toplumda kendine özel bir yer bulmuş ama bizim kültürümüzde ekmek öpüp başa konulcak kadar kutsal bir nimet olarak kabul görmüştür. Bu ekmeği yapabilmemiz için önceden yapıp hazırladığınız bir ekşi mayanız elinizde olmak durumunda,ekşi mayayı da ayrı bir başlıkta ele almak gerek zira onu yapmak başlı başına bir süreç ve bilgi gerektir. Biz elimizde ekşi mayanın var olduğunu düşünerek hareket etmeliyiz. Dikkat!! Herşey ölçülerek yapılmalıdır aksi taktirde hiç bir bardak ya da fincan ölçüsü istediğimiz ekmek yapısını vermicektir. 680+20 =700 gr su 1000 gr =un 20 gr =tuz 250 ml =ekşi maya Öncelikle 30-35 derece 680 gramlık suya 250 ml ekoya mayayı ekliyoruz.Mayanın olup olmadığını ancak suya koyduğunuzda mayanın suda yüzdüğün görmemizle anlayabiliriz.Başta tuz eklemiyoruz çünkü tuz mayanın işleyişini yavaşlatır tuzu sonradan kalan 20 gramlık suyumuz ile karıştırarak eklicez.Un karışımı ise tamamen size kalmış,Ben genelde 250 gr siyez 500 gram değirmen kara buğday unu,250 çavdar unu kullanıyorum.Hepsini bir kerede sulu karışıma ekliyorum.Başta her ne kadar su ihtiyacı varmış gibi görünse de su eklemiyoruz.İyice yoğurduğumuzu düşündüğümüz durumda artık bir spatula ile devam edebilir.Biraz da spatula ile dıştan içe doğru yoğurduktan sonra genişçe bir kabı az yapmayıp bu hamuru koyuyoruz ve yarım saat bekletiyoruz.Yarım saat sonra 20 gram suda çözdürdüğümüz 20 gram tuzu (ki ben bazen 25 gram da kullanabiliyorum) hamura ekleyip dört bir yanından tek tek içe doğru katlayarak ters çeviriyorum.Buna zarf katlama diyoruz. Şimdi her saatte bir gelip katlamamızı yapıyoruz.Toplam 3 saat her saatte bir katlamayı yapıyoruz.3.saatin sonunda hamur zaten hem yeterince kabarmış ve artık katlanmayı istemiyor durumda. Eğer bir gece buzdolabında bekleteceksek 3 saat dışarda bekletip buz dolabına koyuyoruz.Aynı gün yapacaksak 6 saat bekletip hamuru tezgaha alıyoruz.Büyük bir ekmek yapmak istiyorsak hamuru bütün şekilde kullanabilirsiniz ama genelde ben ikiye ayırıp tezgaha vurup havasını alıyorum.Kenarlarından içe doğru katlayarak top haline getiriyoruz. Kalıplarını mutlaka unlayıp koyuyoruz.yarım saat beklettikten sonra neyin içinde pişircekseniz (Demir döküm tencereniz varsa süper olur) onu önceden fırında 15 dk ısıtırsanız çok daha verimli olcaktır.Kalıptan hamurları ters çekilde ıslatılmış yağlı kağıda koyup ince ekmek jiletleri ile istediğiniz şekli vererek 250 derece fırına veriyoruz.25 dk kadar kapağı kapalı şekilde sonrasında20 dk kadar da kapağı açık şekilde 230 derece pişirin. Evet başlarda kolay bir ekmek yapımı gibi gelmeyebilir fakat en doğal ve bize en özgü ekmeklerden birisidir. Afiyet olsun. (Şerife Aksoy tarifidir)


Like: 0

Dislike: 0




Tarih: 2020-05-15 00:55:34

Soguyunca ici tas gibi olmuyorsa ne mutlu size denemeyi isterdim fakat pideye sardim bu ara tarif icin yinede tesekkurler noktanet.


Like: 1

Dislike: 0